REISEBLOGGEN-Bli med på tur!
I 1565 gikk spanske kolonister i land sydøst i «den nye verden». Der grunnla de San Augustin, i dag St Augustine, oppkalt etter helgenen biskop Augustin av Hippo, og den eldste byen i dagens fastlands USA. Etterkommerne etter de spanske kolonistene i dette området ble kalt floridanos, og ga navn til staten Florida. Florida lå, med unntak av en 20-års periode i siste halvdel av 1700-tallet da mange floridanos flyktet til Mexico og Cuba, under den spanske kronen. Men i 1819 avsto Spania Florida til USA. Det er et tankekors at noen av immigrantene som det i dagens USA er så store konflikter rundt, må være etterkommere etter de floridanos som flyktet fra Florida for 250 år siden.
Vi opplevde et Florida som fortsatt er full av spanskinspirert kultur og språk. Det ble snakket spansk overalt. I nabolaget, i butikkene og i fornøyelsesparkene, faktisk mer enn det vi har opplevd når vi har besøkt Florida tidligere.
De siste 12 dagene av vårt USA opphold, hadde vi leid hus i Orlando. Det hadde 3 soverom (2 med dobbeltseng og 1 med enkeltseng), og diskusjonen om hvem som skulle ha det ledige rommet med dobbeltseng hadde allerede pågått i baksetet i flere dager. Til slutt grep mormor diktatorisk inn med et av sine beryktete kompromisser, som ifølge mine barn betyr en løsning som absolutt ingen av de involverte parter er fornøyd med. Motargumenter fra baksetet mot mormors løsning, ble resolutt avslått. Så til slutt bestemte jentene seg like godt for å dele rom – og dobbeltseng. Og slik ble det.
I Orlando var det slutt på museumsbesøk og tid for fornøyelsesparker. Og i Florida er det mange fornøyelsesparker å velge imellom. De er ikke gratis, for å si det pent, så her er det bare å lukke øynene og trekke kredittkortet.
Vårt første besøk gikk til de to parkene i Universal Studios, der vi ved kjøp av en 2 dagers billett fikk 2 ekstra dager «gratis». Skjønt med parkeringskostnader på 30 $ pr besøk og høye priser på alt fra mat og drikke til suvenirer (hva sies til 15 $ (190 kr) for en boks med popcorn?) blir det fort fryktelig dyrt. Vi hadde 2 dager i parkene pluss en halv dag der Bjørn bare satte oss jentene av og plukket oss opp igjen på kvelden når vi var ferdige. Skal vi tilbake Universal Studios senere, kommer vi heller til å kjøpe en dagsbillett til begge parkene pluss fasttrack-billett. Da får man tid til det aller meste på en dag, og slipper at altfor mye av tiden blir brukt til å stå i de evinnelig lange køene som finnes ved de fleste attraksjonene i parken.
I Universal ligger Harry Potter universets Hogsmead, med sine kjente butikker og Hogwarts Castle. Derfra kan man ta Hogwarts Exspress til platform 9 3/4 i Kings Kross station og besøke Diagon Alley i den andre parken. Hvis man har betalte for det naturligvis, og det hadde vi. For en Harry Potter fan med litt fantasi, var de virituelle turene i Hogwarts Castle og Gringgotts en opplevelse, der man for en kort stund følte at man var er en del av dette magiske universet. Og hvis noen lurer og synes at det er litt mange bilder fra dette besøket, kan det komme av at en av oss, navn unevnt men hun er 60+ og har en stor Harry Potter Legosamling hjemme, er Harry Potter fan.
Jentene hadde fått en tur til Discovery Cove den 26. februar, inkludert svømming med delfiner, i julegave. Besøket var helt klart et av høydepunktene på hele turen, og kan anbefales på det varmeste. Vi hadde kjøpt rabatterte billetter på Black Friday, så den eneste bekymringen var at vi skulle få dårlig vær på dagen. Men med strålende sol fra en skyfri himmel, hadde vi ingenting å klage over.
En av de fine tingene med Discovery Cove, er at det selges et begrenset antall billetter, slik at det aldri blir overfylt. Og når billetten er betalt er alt gratis, inkludert parkering, mat, drikke og snacks og håndklær, våtdrakter, maske og snorkel. Det eneste du trenger å ta med er deg selv og badedrakten.
Discovery Cove har, i tillegg til bassenget som er reservert for delfinene, to store «bassenger». Det ene er oppvarmet og man kan svømme fritt, eller slappe av på isoporpølser å la seg drive med en stille strøm og se på alle fuglene langs bredden.
I det andre bassenget er dykkermaske og snorkel et must. Her svømmer man blant fiskestimer, eller bort til haiene som bor bak en glassvegg, som man nesten glemmer at er der, når man svømmer forbi. Her bor det rokker, de største med vingespenn (eller kalles det finnespenn?) på godt over en meter, som slett ikke er menneskesky og gjerne lar seg klappe.
Tomine kom virkelig i nærkontakt med den aller største rokken, da hun bestemte seg for en liten pause og satte føttene ned på steinbunnen. Ikke visste hun at hun helt ufrivillig hadde stilt seg opp midt i rokkens favorittrasé. Et par bein i veien der rokken kom svømmende var ingen hindring, og Tomine ble feid hylende overende. Etter å ha flyttet seg vekk fra traséen, var det litt skrekkblandet fryd over opplevelsen
Innimellom alle fornøyelsesparkene, fikk vi tid til litt shopping også. Og mens Tomines ønske var å handle på Sephora, noe hun allerede hadde fått anledning til i Washington, var Othilies ønske å reise til en Build-a-Bear butikk. Så etter en formiddag ved bassenget, satte vi navigatoren på adressen til butikken og kjørte av gårde. Navigator er som regel en velsignelse. Men ikke når den feilaktig fører deg mitt inn i et boligområde, før den erklærer at du er fremme og ber deg vurdere innsatsen.
Til slutt fant vi frem til riktig sted, og Lucie ble født og flyttet hjem med Othilie. Det var heldigvis plass til henne i dobbeltsengen også.
Men ingen må tro at vi var ferdig med fornøyelsesparkene. Discovery Cove billettene våre inkluderte et besøk i Seaworld også, og det var neste post på programmet. Her var det minst like overfylt og dyrt som i Universal, og det hjalp sikkert ikke at vi var der på en lørdag heller.
Jeg hadde kjøpt en All-Day Dining deal for 180 $, som viste seg å være en god ide. Etter endt besøk og 4 måltider, viste kvitteringen at vi hadde spart 340 $ på den dealen. Og jentene klaget overhode ikke over at de fikk hamburger, chips, cola og oreokake til frokost, skjønt responsen hjemmefra var litt mer lunken.
«Jeg kan ikke huske at vi fikk sånne forkoster da jeg var liten…», var tilbakemeldingen fra Marianne. Men det er ikke riktig, og den gangen klaget vi til farmor.
Det er kanskje like godt de ikke visste at de andre morgenene våre, vanligvis startet med sjokopops?
Med så mange folk var det ikke mange attraksjoner som ble prøvd. Men vi fikk sett alle dyrene, og delfin – og spekkhoggershowene var virkelig en suksess.
Man reiser ikke til Orlando uten å besøke minst en av parkene i Disney World. Så turen vår til USA ble avsluttet med en dag i Magic Kingdom.
Med fire felts vei som bare fører inn til parken, forstår man at her er antall besøkende mange. Visstnok rundt 50 000 pr dag dag. Parkeringsplassene er store og mange, så husk å merke deg hvor du parkerer bilen, før du hopper på shuttelen som tar deg helt frem til billettbodene.
Som vanlig var det lange køer på de fleste attraksjonene, men noen fikk da jentene prøvd. Og så fikk vi med oss den klassiske paraden og showene. Og naturligvis ble kvelden – og for oss turen – avsluttet med det klassiske fyrverkeriet.
Hvis du har lyst, kan du lese første del av reisebrevet fra turen her…