Washington DC til Florida, en reise fra den ene politiske ytterkanten til den andre.

Fredag 14. februar fløy vi med to barnebarn via Amsterdam til Washington DC.
Jeg hadde sjekket værmeldingen før vi dro, og resultatet var at et sett ullundertøy str dame 60+, varme sko og polvotter var pakket i bagasjen. Bjørn mente at det var helt unødvendig.
– Det kommer du sikkert ikke til å få brukt, erklærte han før vi dro. Og han fikk naturligvis rett.

Med kuldegrader og kraftig vind, innimellom i kombinasjon med regn, sludd og litt snø, ble ullgenser og varme sko overtatt av Tomine. Ullstilongsen (med livvidde til minst to småpiker i str xs) ble med litt tilpasning brukt av Othilie. Polvottene fikk jeg lov til å bruke innimellom, slik at jeg kunne varme dem opp før jeg lånte dem videre. Jentene var stadig bekymret for at mormor skulle fryse, men ullsokkene beholdt jeg selv så det gikk bra.
Til tross for kulden, opplevde vi masse.

Utenfor The White House

Et av høydepunktene var turen til Capitol.

Det viste seg at guidete turer måtte bestilles i god tid før besøksdagen, så vi hadde ingen tro på at vi skulle få sett noe særlig mer enn besøkssenteret da vi ved inngangen passerte vakten med automatvåpen og ble geleidet inn i sikkerhetskontrollen. Etter klarering traff vi en hyggelig servicemann, som etter en avbestilling hadde noen få ekstra billetter tilgjengelig, som han lurte på om vi var interessert i. Vi takket ja, og fikk fire billetter.

En meget dyktig og kunnskapsrik ung guide fortalte oss om Kongressen og Senatet, historien, kunstverkene og «landsfaderen» George Washington. Her ble det lagt vekt på å formidle USA’s demokratiske arv og hvordan Washington, i stedet for selv å ta makten som enehersker slik som keiser Napoleon, ga makten tilbake til folket og deres representanter gjennom de folkevalgte i Kongressen og Senatet. Med Trump som president var det vanskelig å ikke tenke sitt, og om denne maktfordelingen kommer til å overleve de neste 4 årene.

Det var i den såkalte Rotundaen Trump ble innsatt som USA’s 47.de president, måneden før vi entret rommet. Han ville nok ikke blitt særlig begeistret, hvis man påpekte at Europeisk arkitektur og kunst utvilsomt var inspirasjonen bak dette storslåtte rommet. (Hvilket forøvrig kan sies om alle de monumentale byggene man finner i Washington DC). Det brakte minnene tilbake til våre tidligere besøk i Italia og Hellas.
Når man så opp imot takhvelvingen høyt der oppe, ble blikket umiddelbart trukket mot George Washington, plassert mellom Liberty og Victory og omkranset av de romerske gudene. Der jeg sto og så opp på kunstverket, gikk tankene tilbake til vårt besøk i Det Sixtinske kapell i Roma for mange år siden.
De store maleriene som omkranser rommet viser ulike begivenheter ifra USA’s historie. Det var ikke vanskelig å se at det hadde vært viktigere å fremstille begivenhetene patriotisk og ærefullt, enn slik de historisk faktisk var. Så det er ikke bare Trump som er lemfeldig med fakta.

Bekymringen om demokratiets overlevelse ble ikke mindre da vi kom ut av Capitol, og havnet midt oppi en stor demonstrasjon mot Trump, mot Elon Musk og Doge og mot den politikken som for øyeblikket er toneangivende i USA.

Washington er også byen med gratis inngang til alle Smithsonian-museene. Her er det bare å spasere inn, med unntak av Smithsonian Air and Space-museum. Det er fortsatt gratis, men man må passe på å forhåndserservere dag og tid for besøket. Det medførte en bomtur på første forsøk, men dagen etter fikk vi reservert plass.
Og så vil jeg anbefale å sjekke prisen på cafeene før man bestemmer seg for hvor man skal spise dagens lunch, for den varierer fra akseptabelt høy til horribel. 5 $ (60 kr) for en enkelt banan slår til og med prisene i Norge.

Vi besøkte Smithsonian Air and Space -museum…

…og Smithsonian National museum of American history…

…Othilie, som drømmer om å bli biolog, syntes helt klart at turen på naturhistorisk museum var det mest spennende…

Og selv om jentene bestemt erklærte at alle museene vi besøkte var kjempespennende, er jeg ikke sikker på om det var denne halvtamme krabaten i en av parkene som blir best husket.

Vi har alle ulike ønsker. Tomine fikk drømmen om shopping på Sephora oppfylt da vi besøkte Georgetown.

Etter besøk på Sephora, oppdaget jeg at Bjørn har blitt mye mer tålmodig med årene. I alle fall når det er barnebarna som shopper.

Tirsdag hentet Bjørn leiebilen vår, vi hadde uten problemer klart oss til fots og med buss og tog i Washington. Etter et besøk på National Air and Space – Udvar-Hazy museum med utstilling av all verdens flyvende fremkomstmidler, satte vi kursen sydover.

Fly, fly og enda flere fly.

Vi krysset raskt grensen til Virginia og var umiddelbart på landsbygda, med spredt bebyggelse og ofte fattigslige og falleferdige småhus. Her og der sto det skjeve kors og slitte små gravstener inne ved husveggen, og minnet nåværende eiere om deres avdøde forfedre hver gang de tittet ut av vinduet. Der vi i Washington utenfor det Hvite hus, i Georgetown eller i folks vinduer, så plakater med protester mot den nye presidenten og pride- og transflagg hengene fra husveggene, var det nå plakater og flagg med «Make America Great Again» og «Trump for president 2024» som fanget oppmerksomheten.

Radioen varslet snøstorm på onsdag, og anmodet alle som ikke måtte om å holde seg hjemme. Så da vi tirsdag kveld stoppet i Kenly i North Carolina, bestemte vi oss for en meget tidlig start dagen etter for å komme unna snøværet. Det var heldig, for på torsdag kunne vi se på nyhetene at vi akkurat hadde klart å komme oss unna kaoset.

Bjørn har en Bucket-liste. På den er det besøk på 8 gamle slagskip. 4 er allerede huket av som gjennomført. Det 5.te var USS North Carolina, som befinner seg som skipsmuseum i staten av samme navn. Det sa seg selv at vi ikke kom utenom et besøk.

USS North Carolina

Nå har han USS Massachusetts, IJL Mikasa og USS Missouri igjen. Han er litt usikker på om han får sett de to siste skipene, som ligger i henholdsvis Japan og Hawaii. Vel, jeg tar gjerne et par timer om bord på et slagskip i bytte for en tur både til Japan og Hawaii. Så det er mulig at Bjørns sjanser til å krysse av flere slagskip på den Bucket-listen, er større enn han tror.

Jentene, som tidligere har vært av den oppfatning at bilturen vi hadde til Oslo for et par å siden var laaang, begynner å bli bilvant. Etter en kort stopp i Charlston på fredag, øynet de muligheten for å komme helt frem til Florida. Sommertemperaturer og bading fristet så mye at de erklærte at det ikke var noe problem med en lang kjøretur. Så etter mange timer i bilen, krysset vi endelig grensen mellom South Carolina og Florida, og booket inn i USA’s eldste by, St. Augustine.

Hvis du har lyst, kan du lese andre del av reisebrevet fra turen her…

2 Kommentarer på “Washington DC til Florida, en reise fra den ene politiske ytterkanten til den andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.